Beste UVV’ers en donateurs,

 

Met misschien de zomer nog in ons achterhoofd zijn de activiteiten weer in gang gezet. In deze eerste nieuwsbrief na de zomer treft u weer de nodige informatie aan die de UVV betreffen. Wanneer er van uw kant vragen of opmerkingen zijn over de onderstaande punten, dan graag contact met één van de bestuursleden. Wij zijn graag bereid om een nadere toelichting te geven.

1. Een spetterend begin van de Seniorenweek

(foto Ely Hackman)

Met een spetterende dansavond Let’s twist again werd  op vrijdagavond 29 september jl. het startschot gegeven voor de Seniorenweek in de gemeente Nijkerk. De Seniorenweek is een gezamenlijk initiatief van Sigma, de Bibliotheek, PCOB, SWOH en Nijkerk Sportief & Gezond en komt voort uit de jaarlijks te organiseren Nationaal Ouderendag van het Nationaal Ouderenfonds in oktober. De opzet is om senioren extra in het zonnetje te zetten, want ouder worden doe je samen. Met een ruim aanbod aan activiteiten onder de noemer ontmoeten, bewegen en meedoen zijn deze verdeeld over de drie woonkernen. De Seniorenweek duurt nog tot en met zondag 8 oktober a.s. Meer informatie over de Seniorenweek is te vinden op https://www.sigma-nijkerk.nl/senioren/seniorenweek/.

 

 

  1. Seniorencollege, een nieuw initiatief in de maanden oktober en november

€ Met de start in de Seniorenweek op maandag 2 oktober jl. hebben de UVV, Bibliotheek en Sigma de handen ineengeslagen om een lezingencyclus op te zetten. Tijdens het Seniorencollege geven ervaren sprekers nadere informatie over interessante onderwerpen. In de maand oktober staat het thema geschiedenis centraal met de volgende onderwerpen:
– Maandag 2 oktober: verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen (geweest)
– Maandag 9 oktober: Muziek in de Oudheid
– Maandag 23 oktober: Arbeiderswijken in Nijkerk en Nijkerkerveen
– Maandag 30 oktober: De Nijkerkse kant van de Puttense razzia

Tijd: 13.30u-15.30u, Locatie UVV Studeerkamer (Frieswijkstraat 97, Nijkerk)

Voor de maand november staat er een reeks van vier colleges op de rol over Hollandse kunststeden.
De data:
Vrijdag 3 november: Domstad Utrecht
Vrijdag 19 november: Spaarnestad Haarlem
Vrijdag 17 november: Leermeesters uit Amsterdam
Vrijdag 24 november: Textielstad Leiden en Oranjestad Delft

Tijd: 10.00u-12.00u, Locatie UVV Studeerkamer (Frieswijkstraat 97, Nijkerk)

Kosten: € 5,00 per keer

Aanmelden: Voor de colleges kunt u zich aanmelden via de Bibliotheek www.bibliotheeknijkerk.nl/activiteiten of telefonisch 033-2451756

NB. Het max. aantal deelnemers per keer is 20 deelnemers.

 

  1. De Kunstbus Nijkerk-Hoevelaken gaat weer rijden
    Kunstbus Nijkerk-Hoevelaken presenteerde in augustus haar seizoensprogramma 2023-2024. En met resultaat: alle vier aangeboden programmaonderdelen gaan door en zijn volgeboekt!
    Op dinsdag 24 oktober a.s. vertrekt de Kunstbus als eerste naar het Figi Theater in Zeist voor een toneelvoorstelling met Renée Fokker, Anne-Wil Blankers en Henriette Tol. Het is het verhaal over drie zussen, een voorstelling vol ontroering en hilariteit. Op donderdag 21 december 2023 staat een ‘Klassiek Kerstconcert’ op het programma dat plaatsvindt in het Afas Theater in Leusden, samen met het Bach Orchestra of the Netherlands, pianovirtuoos Jan Vayne en de solisten sopraan Olga Zinovieva, sopraan Eva Schuurman en tenor Martinus Leusink. Te horen zijn Vivaldi’s Winter en bekende kerstklassiekers. Het derde onderdeel van het programma van Kunstbus Nijkerk-Hoevelaken brengt de deelnemers op vrijdag 26 januari 2024 naar de Stadsschouwburg in Nijmegen voor de musical De Hospita met Simone Kleinsma en Paul Groot. Het speelt zich af in het hedendaagse Amsterdam en tegelijkertijd in het Parijs van de vorige eeuw. Als vierde en laatste onderdeel van het programma 2023-2024 van Kunstbus Nijkerk-Hoevelaken wordt op donderdag 29 februari 2024 afgereisd naar theater de Lampegiet te Veenendaal. Hier wordt Puccini’s wereldberoemde opera Madame Butterfly  opgevoerd door de Nationale Opera van Oekraïne, Odessa.

 

Op 11 september jl. was de sluitingstermijn om in te schrijven voor een of meer programmaonderdelen. Mocht er nog belangstelling zijn voor een of meer onderdelen dan wordt men op een wachtlijst geplaatst. Als een eerder aangemelde deelnemer om een of andere reden niet mee kan, dan kan het kaartje worden doorverkocht aan iemand op de wachtlijst.

4. Nijkerkse Fiets4daagse 2023, eerste lustrumeditie
De organisatie van de Nijkerkse Fiets4daagse, jaarlijks gehouden in de tweede week van september van maandag tot en met donderdag, kijkt met groot enthousiasme terug op deze editie. De 5e editie en daarmee de eerste lustrumeditie. In totaal de­den zo’n 900 deelnemers mee, elke dag stap­ten er zo’n 800 op de fiets. Die kwamen vooral uit de gemeente Nijkerk en omstreken, maar ook uit andere delen van Nederland en zelfs uit België. Deelnemers konden kiezen uit routes van 30, 45 en 60 kilometer. Met op de eerste dag een route door Amersfoort en Soest, op de tweede dag over de Noordwest Veluwe, dag drie stond Flevoland op het pro­gramma en op de laatste dag werd de route Oost Veluwe gereden. De start- en finish­plaats was elke dag bij NSC Nijkerk-Sport­park De Burcht. De zesde Fiets4daagse staat al gepland voor de tweede maandag van sep­tember volgend jaar.

5. Flessenactie Albert Heijn
In de maand november of evt. december (keuze moet nog worden gemaakt door Albert Heijn) is UVV weer het goede doel voor het inleveren van flessen. Met het gekregen geld kunnen wij als UVV dit weer besteden aan de ondersteuning van onze welzijnsactiviteiten voor senioren in de gemeente Nijkerk. Altijd weer een welkom bedrag.

Met vriendelijke groet,
Bert de Graaf, Jan van Unen, Bertus Rakhorst, Patricia van Loozen, Jaap Deinum