Beste UVV’ers en donateurs,

 

In deze eerste nieuwsbrief van 2024 treffen jullie weer de nodige informatie aan over UVV. Wanneer er van jullie kant vragen of opmerkingen zijn over de onderstaande punten, dan graag contact met één van de bestuursleden. Wij zijn graag bereid om een nadere toelichting te geven.

1. Terugblik op gehouden AED-training/reanimatiecursus
 

(foto Kees van den Heuvel)

Een ieder kent misschien uit zijn omgeving wel de verhalen hoe levensreddend het gebruik van een AED kan zijn. Niet iedereen is echter op de hoogte hoe zo’n AED te gebruiken. Om die reden heeft UVV het initiatief genomen om op maandagavond 22 januari jl.  een AED-training/reanimatiecursus te laten geven door een deskundige. Onderstaand het relaas van een van de deelnemers.
‘Op de genoemde maandag 22 januari gingen we met 10 UVV’ers aan de slag met de AED reanimatie training (Basic Life Support). Goed begeleid door Rietha Dasselaar, eigenaar Hulpvaardige Handen BHV-organisatie. We begonnen met het delen van onze eigen ervaringen tijdens een voorstelrondje. We keken een paar films om de bloedsomloop tijdens het reanimeren te zien en zo ook beter te snappen hoe belangrijk de compressies zijn. Een belangrijk onderdeel van de training was ook het oefenen in het bellen van 112 en wat dan te zeggen en hoe meteen te handelen. Ook de uitleg dat elke minuut telt en je altijd iets kunt betekenen voor een slachtoffer, kwam bij iedereen duidelijk binnen. Tijdens het oefenen op de pop met compressies werd het wat vrolijker, maar al snel deed iedereen erg zijn/haar best om een goede score op de tablet te behalen. Buiten aan ons gebouw hangt een nieuwe AED. Daar hebben we gezien hoe je hem met een code uit de kast krijgt. De werking van de AED werd uitgelegd, hoe je deze simpel aanzet en de plakkers op de borstkas plakt. Ik weet niet of één van ons ooit onze opgedane kennis moet gaan toepassen. Maar de wetenschap dat er in Nijkerk 1 van de 4 mensen met een hartstilstand wordt gered, maakt het belangrijk om de techniek aan te leren. In Nijkerk is er een netwerk van burgerhulpverlening en ook de brandweer heeft een heel belangrijke rol bij een melding van een hartstilstand. Alles in afwachting van de ambulance. Al kunnen we maar gelijk aan de slag tot de professionals het overnemen. In het najaar organiseert UVV weer een training bij voldoende belangstelling van onze vrijwilligers. Mijn certificaat prijkt op de kast.’

Patricia van Loozen

2. Bericht van UVV Kunstbus Nijkerk-Hoevelaken

Opera Madame Butterfly geannuleerd!

Een aantal UVV-leden heeft kaarten gekocht voor de voorstelling Madame Butterfly, op donderdag 29 februari aanstaande. De voorstelling zou plaatsvinden in Theater De Lampegiet te Veenendaal.  Helaas is deze voorstelling geannuleerd. Wij ontvingen van het theater de mededeling dat De Nationale Opera van Oekraïne, vanwege logistieke problemen, het hen momenteel niet lukt om deze tournee doorgang te laten vinden. Wij vinden dit bijzonder spijtig en realiseren ons dat dit vervelend is voor diegenen die zich verheugd hadden op deze voorstelling.  Er komt jammer genoeg geen nieuwe datum voor deze voorstelling en dus gaan we over tot restitutie van het aankoopbedrag. Deelnemers ontvangen nog een emailbericht van Kunstbus Nijkerk-Hoevelaken. De opera was de laatste voorstelling van het seizoen 2023/2024. Het Kunstbusteam gaat binnenkort aan de slag om het programma voor 2024/2025 samen te stellen. Ondanks het feit dat dit seizoen door deze annulering ietwat abrupt eindigt, vertrouwen we erop dat we  in het komend seizoen weer een volledig programma kunnen presenteren en veel UVV-leden mogen verwelkomen!’

 

Nieuwe teamleden gevraagd

Door wijzigingen in het huidige team is de Kunstbus Nijkerk-Hoevelaken op zoek naar nieuwe  enthousiaste teamleden. Kunstbus Nijkerk-Hoevelaken organiseert per theaterseizoen vier culturele uitstapjes waar inwoners van Nijkerk en Hoevelaken zich voor kunnen inschrijven. Deelnemers hoeven zich alleen maar aan te melden. Het team regelt de rest! De werkzaamheden omvatten o.a. het samenstellen van het programma, bijhouden van de inschrijvingen, afspraken maken met de busmaatschappij en begeleiding van de deelnemers bij de voorstellingen. Wilt u het team komen versterken? Stuur dan een email naar kunstbus@uvv-nijkerk.nl.

3. Geluidsoverlast UVV-gebouw
Van onze bovenburen zijn klachten binnengekomen over geluidsoverlast bij verschillende activiteiten in de Tuinzaal. Om hieraan tegemoet te komen is er een geluidsbegrenzer geplaatst op de geluidsinstallatie. Wat wel zijn effect heeft. Verder wordt er in overleg met de gemeente gesproken over welke maatregelen er meer kunnen worden genomen. Als UVV willen wij een goede buur zijn.

4. Maak eens gebruik van UVV Klussendienst
De Klussendienst van UVV timmert stevig aan de weg. Om haar naamsbekendheid te vergroten is vorig jaar een nieuwe folder uitgebracht en werkt men samen met Repairclub Nijkerk/Hoevelaken. De Klussendienst is er voor iedereen: zowel UVV’ers als niet UVV’ers. De vrijwilligers van de Klussendienst helpen veelal senioren met klussen in en om het huis, die men zelf niet (meer) kan uitvoeren, waarop in de familie- of  kennissenkring niet kan worden teruggevallen en commerciële bedrijven niet geïnteresseerd zijn of te duur zijn. De klussen worden tegen een laag tarief uitgevoerd. Maak eens gebruik van hun diensten! Voor meer informatie: E klussen@uvv-nijkerk.nl of T 033 – 246 01 15 (ma t/m vrij tussen 08.30u-11.00u).

5. Nog enkele plekken beschikbaar bij het Busuitje op 8 mei a.s.
Op woensdag 8 mei 2024 vertrekken er voor het jaarlijkse busuitje twee bussen naar het Nationaal Park De Alde Feanen in het Friese Merengebied. De tocht laat zich als volgt omschrijven:
Midden in het Friese Merengebied ligt het Nationaal Park De Alde Feanen. Het is een uniek gebied met een rijke natuur, veel water en cultuurhistorie, te midden van een aantal pittoreske dorpjes, en is ontstaan vanuit veenafgravingen. Dit gebied laat zich op z’n mooist zien vanaf het water. Vanaf Nijkerk zetten wij dan ook koers naar Eernewoude aan de rand van het Nationale Park, met onderweg een tussenstop voor koffie en gebak. In Eernewoude ligt de ‘Princenhof’ klaar voor een meer dan drie uren durende vaartocht in het Nationaal Park De Alde Feanen. Tijdens de vaartocht wordt een driegangenmenu geserveerd. Het vertrek ’s ochtends is om  08.40u (in Nijkerkerveen) en /om 09.00u (in Nijkerk). Om ca. 18.00u is men weer terug in Nijkerk/Nijkerkerveen.

Wie nog interesse heeft om mee te gaan: er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Voor meer informatie: Jan Aarts en/of Marjan Eeltink.

6. Kom eens naar het Seniorencollege
Het Seniorencollege, een initiatief van UVV, Bibliotheek en Sigma, slaat aan. Veel mensen weten de weg te vinden naar de te houden lezingen in de Studeerkamer. Naast de gekozen onderwerpen waardeert men het zeer dat deze lezingen overdag (’s middags) plaatsvinden. Een mooi alternatief om ’s avonds in de wintermaanden niet meer de deur uit te hoeven. Seniorencollege start weer in maart a.s. met het volgende programma:

Collegereeks over de Oudheid

Maandag 4 maart: Goden in beeld

Maandag 11 maart: De Olympische Spelen in de oudheid

Maandag 18 maart: Op zoek naar het oudste ABC

Maandag 25 maart: De Zeven Wereldwonderen

Tijd: 13.30u-15.30u, Locatie UVV Studeerkamer (Frieswijkstraat 97, Nijkerk).
Kosten: € 5,00 per keer
Aanmelden: Voor de lezingen kunt u zich aanmelden via de Bibliotheek: www.bibliotheeknijkerk.nl/activiteiten of telefonisch 033-2451756. Het max. aantal deelnemers per keer is 20 deelnemers.

  1. Opbrengst AH-flessenactie december 2023
    En dan een leuke afsluiter van deze Nieuwsbrief. De in december 2023 gehouden flessenactie bij Albert Heijn leverde voor UVV aan gekregen statiegeld een bedrag op van € 871,40. Een mooi bedrag waar we zeer blij mee zijn en we de nodige dingen bij UVV weer voor kunnen doen.
    (foto Kees van den Heuvel)

 

Met vriendelijke groet, Bert de Graaf, Jan van Unen, Bertus Rakhorst, Patricia van Loozen, Jaap Deinum